Ångestpodden
Ångestpodden
Ångestpodden
ÅngestpoddenRSS
243. Att spela en biroll i hösten. • 51 min • Torsdag 19 september 2019
ÅngestpoddenRSS
243. Att spela en biroll i hösten. • 51 min • Torsdag 19 september 2019
SpelaSpela
Lyssna nu

Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

AVSNITT

 • 243. Att spela en biroll i hösten.Spela
  243. Att spela en biroll i hösten.
  OOOOKEJ! Här kommer det. Det mytomspunna, enligt tradition, HÖSTAVSNITTET. Varje höst är det ju lite samma visa ändå. Ni vet. Mörkret kommer och man nästan förväntar sig att saker ska kännas skit. Till viss del är man "pepp" på ett "nytt år", nya möjligheter, hela den grejen. Men å andra sidan känner man sig stressad över att ha "saker på gång". Sen blir det ju som vanligt när vi sätter på mickarna. Vi hamnar i ett långt samtal om att inte alltid vara huvudrollen i alla rum. Om att känna sig som en grå mus. "Vad vill jag med livet?" liksom. Att känna sig karaktärslös. Orelevant. Ja, ett helt vanligt ångestpodden-snack helt enkelt. Hoppas ni känner igen er.
  51 min • Torsdag 19 september 2019
 • 242. Psykisk ohälsa inom idrottsvärlden, med Albin Tingsvall.Spela
  242. Psykisk ohälsa inom idrottsvärlden, med Albin Tingsvall.
  Denna veckan tar vi äntligen upp ett ämne som ni många bett oss prata om, nämligen den psykiska ohälsan inom idrottsvärlden. Om att toppa lag i tidig ålder, att som ung få lära sig att ens prestationer är extremt viktiga, att alltid lära sig "bita ihop" och om att tillslut hamna i en situation där man vill säga nej, men inte vågar. Med oss har vi psykologen och fd. elithandbollspelaren Albin Tingsvall, som bla skrivit boken "allt jag förlorade genom att vinna". Han blev uttagen i tidig ålder och har spelat flera matcher i landslagströjan. När han väl tog mod till sig att lägga handbollskarriären på hyllan så blev han kallad landsförrädare och många har ifrågasatt Albins sätt att prata om psykisk ohälsa inom idrottsvärlden. Tack Albin för att du delar med dig!
  65 min • Torsdag 12 september 2019
 • 241. Forskare Ullakarin Nyberg: Så förhindrar vi självmord.Spela
  241. Forskare Ullakarin Nyberg: Så förhindrar vi självmord.
  Denna veckan gästas vi av psykiatrikern och forskaren Ullakarin Nyberg. Hon forskar bla. på självmord och ska faktiskt nu även påbörja en ny studie där man ska studera personer som gjort ett eller flera självmordsförsök. Hur kan vi förhindra självmord? Hur ska man som anhörig agera? Vilka frågor ska ställas till någon som är sjuk? Kan man alltid förhindra ett självmord? Tack alla som skickade frågor till Ullakarin. Vi tog med några stycken av dom också. Alla var och är så viktiga i det här ämnet. Alla kan göra skillnad.
  66 min • Torsdag 5 september 2019
 • 240. "Har jag någonsin frågat hur du mår?"Spela
  240. "Har jag någonsin frågat hur du mår?"
  Vi blir lika glada varje gång ni ber oss göra fler avsnitt där det bara är vi två, Sofie och Ida. Och JAAA, vi vet. Det kan kännas som en enda lång monolog av grov blekinge-karaktär men.... det kan väl få vara okej? Denna veckan försöker vi besvara några frågor som vi fått skickade till oss. Tanken var kanske att vi skulle hinna med en jäkla massa frågor MEN vi är långrandiga och allt annat än FÅ-ordiga, men vi gjorde vårt bästa. Om att försöka att sluta tänka på hur saker hade kunnat vara om man hade gjort på ett annat sätt, om att fokusera mera på förnuftet än på känslan, om hur vi märker när någon runt omkring oss mår dåligt och, VAD gör oss glada egentligen? Eller mår vi alltid piss?
  49 min • Torsdag 29 augusti 2019
 • 239. Psykos: Kvinnan som trodde att hon var en häst.Spela
  239. Psykos: Kvinnan som trodde att hon var en häst.
  Denna veckan tar vi äntligen upp detta önskade ämne: PSYKOS! När Anneli var 30 år fick hon sin första psykos. Hon hade ett ordnat liv med bra jobb, hus, man och småbarnsförälder. I en sjukskrivning för stress så började Anneli må väldigt dåligt och plötsligt en dag lämnade hon hemmet för ett "uppdrag". Hon skulle rädda hela världen från att sprängas. Sedan den dagen blev inte Annelis liv sig riktigt likt igen, även om hon nu mår bra. Hon har sedan den första psykosen fått flera återkommande psykoser. Hon har trott att hon varit en häst och galopperat in på psyket, försökt åka iväg ifrån en polisstation med kvast mm. En otrolig kvinna som verkligen berörde oss. Tack för att du ville dela med dig, Anneli!
  76 min • Torsdag 22 augusti 2019
 • 238. Att känna skuld för allt.Spela
  238. Att känna skuld för allt.
  Denna veckan pratar vi om skuld. Skuldkänslor, även om dom ibland är befogade och ibland inte. Har ni tänkt på att skuld inte har något ansikte? Inte som tex ledsamhet, glädje eller ilska har. Varför är det så? Kan det ha att göra med att man sällan pratar om skulden, och att man inte vill visa att man har skuldkänslor. När man mår dåligt är det lätt att känna skuld i det mesta. MEN, skuld är också en grund till våra relationer. Det är liksom mänskligt att känna skuld, så varför inte prata mer om den?
  68 min • Torsdag 15 augusti 2019
 • 237. Ulrikke Falch gästarSpela
  237. Ulrikke Falch gästar
  YES! Oh, YES! Denna veckan gästas vi av OTROLIGA Ulrikke Falch, som såååå många av er önskat. Ulrikke blev främst känd genom den norska serien SKAM, där hon spelade Vilde. Efter det enorma genombrottet från serien, där hon för övrigt skådespelade för första gången i sitt liv så har Ulrikke också inspirerat flera hundra tusentals på instagram där hon på ett väldigt öppet sett delat och delar med sig av tankar kring ångest, feminism, kroppen och mycket mera. Vi pratar om ätstörningar, om att uppleva ångest första gången redan som 7 åring, att bli triggad av en bok om universum, om att få sin personlighet ifrågasatt och nedtystad och mycket mer därtill.
  41 min • Torsdag 8 augusti 2019
 • 236. Att förlora båda sina föräldrar i suicid.Spela
  236. Att förlora båda sina föräldrar i suicid.
  Ja, att förlora båda sina föräldrar i suicid, eller som dagens gäst, Marie Niljung själv föredrar att säga, psykologiska olycksfall, det är vad veckans avsnitt handlar om. Hur hanterar man den sorgen, hur pratar man om psykologiska olycksfall med barn? Varför ska man inte säga självmord? Om skam och skuld. Om att vara anhörig och inte orka finnas till och mycket mer. Tack bästa Marie för att du vill dela din starka historia med oss.
  63 min • Torsdag 1 augusti 2019
 • 235. "Inget barn har som dröm att sälja sin kropp" #intedinhoraSpela
  235. "Inget barn har som dröm att sälja sin kropp" #intedinhora
  Okej. Denna veckan fortsätter vi på samma ämne som förra veckan, nämligen prostitution. Denna veckan gästas vi av Ida som bla. är delaktig i det livsviktiga intiativet #intedinhora! När Ida var 15 år började hon sälja sin kropp. Idag, efter några återfall mår hon bra och arbetar själv med våld i nära relationer. Kom ihåg, till er som lyssnar och själva hamnat i prostitution. Det FINNS hjälp att få och det är INTE ert fel att ni är i den situationen. Det blir bättre. <3
  41 min • Torsdag 25 juli 2019
 • 234. SUGARDEJTINGSpela
  234. SUGARDEJTING
  Denna veckan gästas vi av en tidigare gäst, Simon Häggström, prostitutionspolis. Simon gästade oss i vår serie "Vi måste prata om prostitution" som vi släppte för ett hundratal avsnitt sedan. När vi gjorde den serien fokuserade vi främst på kvinnor som tvingats eller lurats in i prostition pga fattigdom. Kvinnor som ofta kommer ifrån fattiga länder och som "ägs" av hallickar. På senare år har man dock sett ett nytt fenomen växa sig allt större och som gör att det finns en drastisk ökning i prostitution bland svenska ungar. Nämligen: SUGARDEJTING. Vi pratar om detta, sugardaddys och om samhället som är uppbyggt på att vi aldrig ska känna oss nöjda med varken oss själva eller våra materiella saker. Det är svårt att ta in att detta händer dagligen, mitt framför ögonen på oss. Prostitution inlindad i silkespapper och dyra märkesväskor. Läs gärna Simons senaste bok: Flickorna som sprang.
  77 min • Torsdag 18 juli 2019
Stäng fönster