Dokumentära Berättelser
Dokumentära Berättelser
Dokumentära Berättelser
Dokumentära BerättelserRSS
20. I alkoholens mörker • 35 min • Fredag 3 januari 2020
Dokumentära BerättelserRSS
20. I alkoholens mörker • 35 min • Fredag 3 januari 2020
SpelaSpela
Lyssna nu

Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Savér och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser. Produceras av: Kunskapsstudion AB

AVSNITT

 • 20. I alkoholens mörkerSpela
  20. I alkoholens mörker
  Alkoholism är en sjukdom som drabbar ungefär tio procent av befolkningen och som innebär ett kroniskt alkoholberoende. Men vad är riskfaktorerna för att insjukna och hur blir man frisk? I det här avsnittet berättar Peter om sitt missbruk som började redan vid tio års ålder, och hur det sedan skulle påverka större delen av hans liv. Vi pratar också med My Skarsgård, läkare och alkoholterapeut.
  35 min • Fredag 3 januari 2020
 • 19. Jag blev misshandlad av min fruSpela
  19. Jag blev misshandlad av min fru
  Kan en man bli våldtagen eller misshandlad av sin partner? När vi pratar om fysiskt och psykiskt våld i nära relation pratar vi sällan om män som offer, men i trygghetsundersökningar från brottsförebyggande rådet uppger nästan lika många män som kvinnor att de är utsatta. Den här veckans avsnitt kommer därför handla om Per som misshandlades av sin fru under 15 års tid. Vi intervjuar också Anna-Karin Sundén, socialpedagog och brottsförebyggare, om hur våld mot män i nära relation kan se ut.
  22 min • Fredag 27 december 2019
 • 18. Utsatt för groomingSpela
  18. Utsatt för grooming
  OS-simmerskan Ida Marko Varga har idag en lång meritförteckning, med flera medaljer från både EM och VM i simning. Men som 16-åring blev hon utsatt för grooming av sin simtränare. I det här avsnittet berättar hon om vad som hände. I avsnittet hörs också Lena Larsson, gruppchef för IT-relaterade sexualbrott mot barn på polisens nationella operativa avdelning (NOA), om hur grooming yttrar sig när det sker över internet.
  27 min • Fredag 20 december 2019
 • 17. Jag var nazistSpela
  17. Jag var nazist
  I det här avsnittet berättar Jonny om sitt före detta liv som nazist, om varför han blev medlem och hur han till slut lämnade det livet bakom sig. Antalet nazister som finns i Sverige idag, är svårt att hitta en exakt siffra på. Sedan andra världskriget har organisationsgrad och våldsutövningen varierat. Men vem blir egentligen nazist? Vi pratar med psykolog Håkan Järvå, expert på extremism.
  26 min • Fredag 13 december 2019
 • 16. Pojken i källaren, del 2/2Spela
  16. Pojken i källaren, del 2/2
  Ronald blev berövad på sin barndom av sina egna föräldrar. Men hur lyckades han försonas med sin historia? Och hur ser han på sina föräldrar idag? I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Nyhetsklippen som hörs i avsnittet är från SVT Aktuellts sändning 1991-12-17 samt 1994-09-28.
  28 min • Fredag 6 december 2019
 • 15. Pojken i källaren, del 1/2Spela
  15. Pojken i källaren, del 1/2
  I de kommande två avsnitten berättar Ronald om sin uppväxt. En berättelse om hur det är att växa upp och vara oönskad av sina egna föräldrar. Men det är också en berättelse om att det går att använda sina egna erfarenheter till att hjälpa andra människor i kris. I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Statistiken i avsnittet är hämtad från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).
  26 min • Fredag 29 november 2019
 • 14. Drogerna tog min son, del 2/2Spela
  14. Drogerna tog min son, del 2/2
  Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. En av alla dessa ungdomar var Jorgos. Han blev bara nitton år. Hör hans mamma Emma berätta om vad som hände honom och hur det påverkat henne. I avsnittet pratar vi också med Kjell Westlund, ordförande för föreningen Vi som har förlorat barn, om hur man bearbetar sorgen.
  34 min • Fredag 22 november 2019
 • 13. Drogerna tog min son, del 1/2Spela
  13. Drogerna tog min son, del 1/2
  Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. Men hur ser vägen in i missbruket ut? Och vad gör man som förälder? I det här avsnittet hör vi Emmas berättelse, om sin son Jorgos. Vi pratar också med Richard Zamani, grundare av unga KRIS, som arbetar med att hjälpa ungdomar som fastnat i kriminalitet eller drogmissbruk.
  28 min • Fredag 15 november 2019
 • 12. I toppen av Scientologerna, del 2/2Spela
  12. I toppen av Scientologerna, del 2/2
  En person inom Scientologin som hamnat i fokus under de senaste åren är ledarens fru Shelley Miscavige. Hon verkar vara spårlöst försvunnen och har inte synts i offentligheten sedan 2007. Hör Dans teori om vad som hänt henne, och om hans egen berättelse om när han till slut lämnade rörelsen. I avsnittet hörs även psykologerna Håkan Järvå och Marianne Englund som arbetar med att hjälpa avhoppare från destruktiva rörelser.
  28 min • Fredag 8 november 2019
 • 11. I toppen av Scientologerna, del 1/2Spela
  11. I toppen av Scientologerna, del 1/2
  Hur fastnar man egentligen i en destruktiv rörelse, och hur tar man sig ur? I förra säsongen av Dokumentära Berättelser hörde vi Mariettes berättelse om sin tid som medlem i Scientologerna. Flera lyssnare hörde av sig och ville veta mer. Därför har vi träffat Dan som tillhörde det absoluta toppskiktet inom rörelsen, den så kallade Sjöorganisationen. Hör om hans resa dit och om maktmissbruket och manipulationen av Scientologernas ledare David Miscavige. I avsnittet hörs också psykolog Håkan Järvå, expert på extremism och destruktiva rörelser.
  29 min • Fredag 1 november 2019
Stäng fönster